Beneficiile jocului cu lemnul in dezvoltarea copiilor 1

Beneficiile jocului cu lemnul in dezvoltarea copiilor

Lucrul cu lemnul este o sintagmă care declanșează frica în inimile multor părinți, în mintea lor apărând brusc imaginea unui copil care se apropie plângând cu un deget însângerat.

Însă copiii pot învăța de mici să folosească lemnul în mod corespunzător și să respecte uneltele – la fel ca în cazul oricărei activități care se poate desfășura afară sau înăuntru. Pentru copiii care au mai mult de patru ani, beneficiile și învățătura pe care o primesc prin intermediul activităților bazate pe lemn depășesc cu mult problemele potențiale atunci când activitățile sunt implementate și supervizate corect.

Abilitatea de a lucra cu lemnul este una deosebit de necesară dacă ai un stil de viața activ și practic, iar cel mai bun moment în care sa dezvolți aceasta deprindere este în copilărie.

Montessori și Waldorf tips: jocul cu lemnul este foarte amuzant și multe activități pot fi făcute în casă.

Activitățile bazate pe jocul cu elemente de lemn sunt deosebit de populare în special în rândul comunităților care își doresc să se joace cu copiii în mod creativ, dar și în randul familiilor care vor să organizeze evenimente de joacă la care toți membrii participă cu plăcere.

Beneficiile jocului cu lemnul in dezvoltarea copiilor 2

În educația Montessori și Waldorf, copiii folosesc unelte reale, adaptate la dimensiunile lor. După ce își dezvoltă abilitatea de a prelucra lemnul, copiii pot iniția individual o mare varietate de proiecte. Mai mult decât atât, fiecare activitate reprezintă o lecție despre natură, în timpul căreia ei învață să diferențieze diferitele granulații, pot observa diversele modele și texturi ale scoarței sau pot diferenția lemnul în funcție de miros și greutate. 

Beneficiile lucrului cu lemnul:

  • Îmbunătățirea coordonării dintre ochi și mâini;
  • Dezvoltarea dexterității;
  • Abilitatea de a rezolva probleme;
  • Îmbunătățirea participării în jocurile de rol;
  • Dezvoltarea imaginației și gândirea creativă;
  • Dezvoltarea stimei și încrederii de sine;
  • Îmbunătățirea abilităților de a sorta și a clasifica obiecte;
  • Îmbunătățirea cooperării.

Activitățile Montessori sunt potrivite pentru a vă obișnui copilul cu lucrul cu lemnul, indiferent dacă hotărâți să îi dați sau nu acces la “instrumentele pentru oameni mari”. Ca atare, am alcătuit o listă cu o parte din obiectele pe care vi le punem la dispoziție, și care sunt numai bune pentru a petrece câteva ore în care copilul dumneavoastră descoperă bucuria jocului cu lemnul.

  • Chiar dacă în ziua de azi,educatorii și profesorii nu mai pun accent pe cifrele romane, acestea sunt, în continuare, prezente în viața reală (în special pe ceasuri) și reprezintă o întrepătrundere grozavă între istorie și matematică. Cu ajutorul setului de litere romane, puteți face adunări și scăderi, sau, de ce nu, puteți monta un ceas!
  • Feliile de lemn reprezintă o bază perfectă pentru diferite tipuri de jocuri. Cu ajutorul lor, copiii pot învăța să bată cuie, să înfileteze șuruburi, sau pot pur și simplu să le decoreze.
  • Dacă tot vorbim de decorat, iepurașii ornament pot reprezenta un punct de pornire pentru o activitate cu tematică pascală. Odată decorați, ei pot fi folosiți ca jucării, sau pot reprezenta un cadou inedit pentru unul din apropiați.
  • Rămânem în sfera sărbătorilor pascale cu ajutorul suportului de ouă sub formă de găină. Acest suport poate fi montant și decorat cu ușurință chiar și de copiii foarte mici. De asemenea, cu ajutorul lor, masa de Paște va deveni mult mai veselă odată, iar cei mici probabil vor face mai puține mofturi la mâncare.
Beneficiile jocului cu lemnul in dezvoltarea copiilor 3
  • Există deja numeroase studii care arată că un spațiu dezorganizat îți afectează starea de spirit ăn mod negativ. Cufărul de lemn este perfect pentru depozitarea materialelor folosite la activități, iar mânerele vă vor ajuta să îl manevrați cu ușurință.
  • Rămânem în sfera organizării și vă propunem setul de trei tăvi cu dimensiuni generoase, perfecte pentru a ține la un loc elementele de mici dimeniuni. În plus, puteți folosi o astfel de tavă pentru a crea o scenetă, ca suport pentru diferite figurine/plastilină, sau ca metodă de a proteja suprafața mobilei. Dacă vrei să duci organizarea la un alt nivel, cu ajutorul acestui organizator, copilul își poate dezvolta răbdarea și abilitatea de a grupa diverse elemente și piese mici.
  • În cazul în care finalizați din timp decorațiunile de Paște, vă punem la dispoziție scena nasterii Domnului. Pe langa figurine, puteți completa scena si cu alte elemente tipice, cum ar fi fanul, blana oitei, steaua călăuzitoare, etc.
  • Cu toții ne dorim să avem copii educați și manierați. Încurajează-ți copilul să te ajute cu pragatirea mesei cu ajutorul inelelor pentru șervețele. Astfel, cel mic învață să acorde atenție detaliilor și toata familia se poate bucura de o masă cochetă. Tot pentru pregătirea cinei, vă puteți ajuta de suporturile de pahare sau de cutia de servețele.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă așteptăm cu drag în magazin, unde, pe lângă propunerile noastre, veți găsi multe alte idei pentru activități pe care le puteți desfășura în interior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.