cum folosim sabloanele - ghid practic

Cum folosim șabloanele – GHID PRACTIC

Șabloanele sunt folosite de zeci de ani la decorarea pereților, a mobilei, sau a obiectelor și în ziua de azi găsim o mare varietate de modele pe marginea oricărei teme. Pe scurt, un șablon este format dintr-un material moale din hârtie, plastic, sau vinil în care sunt tăiate diverse modele pe care le poți mai apoi reaplica.

Astăzi am decis să facem o recapitulare a informațiilor pe care trebuie să le știi atunci când lucrezi cu șabloane astfel încât să ai rezultate perfecte. Astfel, am făcut o listă de întrebări și răspunsuri care te vor ajuta să folosești șabloanele cu succes.

  1. Pe ce fel de suprafețe pot folosi șabloanele și cum ar trebui acestea pregătite?

Șabloanele se pot folosi pe o mare varietate de suprafețe, însă pregătirea suportului depinde de material. Mai jos, am enumerat pașii de pregătire pentru cele mai comune suporturi:

  • Lemn – netezește suprafața lemnului cu ajutorul unei bucăți de șmirghel și îndepărtează praful cu o cârpă ușor umezită. După ce se usucă, aplică cel puțin un strat de grund pe bază de apă, și un strat de vopsea pe suprafața lemnului astfel încât să obții culoarea dorită.
  • Metal/Sticlă – spală suprafața cu apă caldă și detergent și lasă produsul să se usuce. Șterge suprafața cu un șervețel sau o cârpă îmbibată în alcool/degresant, apoi aplică cel puțin un strat de grund.
  • Pânza – șterge pânza cu o cârpă ușor umezită. Dacă nu are deja grund, poți aplica 2 straturi de grund tip gesso. Permite-i fiecărui strat să se usuce complet înainte de a aplica următorul produs.
  • Materiale textile și haine – spăla hainele fără balsam și lasă-le să se usuce complet. Dacă este nevoie, calcă-le fără a folosi soluții de apretat.
  • Pereți – pentru pereți, șabloanele reprezintă o alternativă mult mai convenabilă decât tapetul. Atfel, ai posibilitatea de a personaliza unul sau mai muți pereți folosind combinatia favorită de culori și modele. Pentru a aplica șabloane pe pereti, singura conditie este ca aceștia să fie drepți.
Cum folosim șabloanele – GHID PRACTIC 1
  1. Din ce materiale sunt făcute șabloanele?

Cele mai comune șabloane sunt decupate din folii de plastic, vinil sau poliester. Astfel, produsele sunt gata de a fi folosite de îndată ce le-ai scos din ambalaj și pot fi curățate și refolosite de multe ori.  Există, de asemenea, șabloane auto-adezive care permit o mai bună fixare. Deși le poți folosi pentru orice material, cele mai bune rezultate sunt obținute pe sticlă sau ceramică.

În cazul în care nu găsești un șablon cu modelul dorit, poți realiza unul cu ușurință din hârtie cartonată. În funcție de modelul ales, poți decupa formele cu ajutorul unei foarfeci sau folosind cuttere de precizie.

  1. Ce fel de materiale sunt folosite pentru șabloane?

Culori acrilice – disponibile într-o mare varietate de culori și finishuri, culorile acrilice sunt probabil produsul preferat atunci cand vine vorba de aplicarea șabloanelor.

Culori chalky – folosite în special la renovări și proiecte home decor, culorile chalky se usucă avand un finish mat/cretat. Aceste vopseluri sunt potrivite inclusiv pentru mobilă și pereți. 

Pastă de relief – așa cum îi spune și numele, această pastă are o consistență moale care, odată întărită, va crea o decorațiune tridimensională. De asemenea, după ce se întărește, o poți picta în culorile dorite.

Paste speciale – parte din farmecul pastelor de structură constă în faptul că dincolo de culoare, poți personaliza textura pastei combinând materiale de bază cu sclipici, pigmenți, granule de diferite dimensiuni, sau poți alege o pastă cu efecte speciale gata amestecată, cum ar fi pasta de zăpadă sau pasta cu efect de muschi.

Cum folosim șabloanele – GHID PRACTIC 2
  1. Ce instrumente folosim pentru aplicarea șablonului?

Având în vedere că șabloanele pot fi folosite atât în combinație cu vopseaua dar și cu pasta de structură, există două tipuri principale de instrumente.

Pentru vopsea, cele mai populare instrumente sunt:

  • Pensule pensulele pentru aplicarea șabloanelor sunt disponibile într-o mare varietate de dimensiuni. Cele mai folosite pensule au o forma rotundă și turtită și se folosesc prin mișcări de tapotare.
  • Bureți de tapotat – bureții sunt folosiți cu succes pentru șabloanele de dimensiuni mai reduse și te ajută să creezi atât culori subtile cât și vibrante.
  • Roller (trafalet) – trafaleții sunt folosiți pentru suprafețe mari cum ar fi pereții sau podelele. Secretul folosirii acestora constă în a te asigura că vopseaua este distribuită uniform și surplusul este îndepărtat.

Pentru pasta de structură cele mai folosite sunt spatulele și șpaclurile pentru pictură cu ajutorul cărora întinzi și nivelezi produsul.

Alte materiale auxiliare. Pentru a fixa șablonul în locul dorit poți să folosești rolă adezivă sau spray adeziv special pentru șabloane.

  1. Care este cea mai bună tehnică de încărcare a instrumentului cu vopsea?

Cea mai populară tehnică este “dry brush”. Această tehnică constă în încărcarea unei pensule cu vopsea pe toată suprafața de contact și îndepărtarea excesului pe paleta de culori. Dacă surplusul nu este îndepărtat, riști ca vopseaua să pătrundă sub șablon întinând forma acestuia.

Cum folosim șabloanele – GHID PRACTIC 3
  1. Care este cea mai bună tehnică de aplicare a produsului?

Fiecare persoană își dezvoltă în timp propria tehnică de a aplica produsele, însă, în general, sunt folosite două tehnici principale:

Aplicarea vopselei în mișcări circulare. Această tehnică presupune ținerea instrumentului perpendicular pe șablon și mișcarea acestuia atât în sensul acelor de ceasornic cât și în sens invers, începând de la marginea șablonului. 

Aplicarea vopselei prin mișcări de tapotare. Folosită în special pentru bureți și instrumente de tapotat, această tehnică presupune aplicarea vopselei cu mișcări verticale sus-jos.

  1. Ce tehnici de pictură poți folosi la aplicarea șabloanelor?

În funcție de modalitatea în care întinzi culoarea, poți obține mai multe efecte:

  • Opac – așa cum sugerează și numele, șabloanele opace presupun crearea unui transfer solid de culoare, fără lumini și umbre. 
  • Evidențierea luminilor și umbrelor – pentru a aplica mai mult de o culoare pe un singur element grafic. De obicei culoarea mai deschisă este aplicată în mod uniform după care este adăugată a doua culoare, mai închisă, în zonele în care dorești să creezi o umbră.
  • Tehnica splatter – pentru un rezultat complet diferit, fixează șablonul în loc cu bandă adezivă și apoi stropește baza cu ajutorul unei pensule sau a unei periuțe de dinți veche încărcată cu vopsea subțiată. Asigură-te că acoperi toate zonele pe care nu vrei să ajungă vopseaua.
  • Pointilism – în funcție de modelul pe care vrei să-l reproduci, poți folosi un instrument bont de mici dimensiuni cu ajutorul căruia poți crea imaginea din puncte.
  1. Pot să aplic imaginea unui șablon în oglindă?

Da, pentru a face acest lucru, pur și simplu întoarce șablonul. Ambele fețe sunt complet utilizabile atâta timp cât sunt curate.

Cum folosim șabloanele – GHID PRACTIC 4
  1. Care este cea mai bună metodă de curățare a șabloanelor?

Atât șabloanele cât și instrumentele folosite trebuie curățate cu atenție după fiecare utilizare. Nu lăsa niciodată vopseaua să se usuce pe o pensulă de șabloane, pentru a nu strica pensula. Dacă folosești vopseluri pe bază de apă, curăță șabloanele și instrumentele în apa caldă cu săpun. Pentru o curățare rapidă, șterge șabloanele cu un prosop umezit cu alcool. Pentru curățarea pensulelor de culori în ulei, folosiți produse pe bază de diluant sau săpunuri speciale.

  1. Cum trebuie să am grijă de produsele pe care le-am decorat cu șabloane?

Indiferent de dimensiunea suprafeței pe care ai aplicat șabloane, toate articolele ar trebui să aibă un finisaj de protecție aplicat după ce vopseaua/ pasta de structură este uscată complet. Pentru a face acest lucru, aplicați unul sau două straturi de lac. Pentru articolele textile, citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare ale vopselei folosite.

Cum folosim șabloanele – GHID PRACTIC 5

Sper că acest articol ți-a oferit informațiile de care aveai nevoie și că te-a convins să le dai și șabloanelor o șansă.

Ca de obicei, te așteptăm în magazin, unde găsești zeci de modele de șabloane, paste de structură pensule și tot ce ai nevoie pentru a-ți întregi și diversifica kitul de crafting. 

Dacă deja folosești șabloanele și vrei să ne împărtășești din secretele/experiențele tale, lasă-ne un mesaj în secțiunea comentarii sau în grupul de Facebook

Credit foto 3, 4, 5, 6 – Pinterest

2 comments

  1. Vali Enache

    Multumesc din suflet pentru lamuriri!
    Am sabloane cumparate de la dvs dar aveam emotii cu folosirea lor.Acum sunt lamurita si o sa fac un necesar ca sa fiu pregatita de treaba.
    Sa aveti un an minunat, spornic si cu sanatate!

    1. Mulțumim pentru mesaj.
      Ne bucurăm că articolul nostru vă este de folos.
      Să aveți un an cu spor în toate cele bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.