DIY – semn de carte prin tehnica decoupage

DIY - semn de carte prin tehnica decoupage 1

Cauți un hobby creativ pentru suflet?

Astăzi există un număr mare de tendințe creative diverse, printre care tehnica decoupage ocupă un loc special prin simplitatea și complexitatea pe care o poate aduce.
Pentru a decora diferite obiecte prin tehnica decoupage-ului nu este necesar să ai un talent special sau abilități artistice ci este suficient să ai perseverență și să fii atent la detalii.

Materialele de bază sunt puține și accesibile, astfel încât tehnica decoupage-ului poate deveni acel hobby fain și care vă poate oferi o mulțime de momente plăcute dintr-un proces creativ.
Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să țiii cont în tehnica decoupage-ului este elementul pe care inteționez să îl decorezi.

Azi, luăm ca exemplu un semn de carte din material lemnos.

Ce materiale avem nevoie pentru a începe?

  • Semn de carte – alege un semn de carte, un model care îți place, noi avem mai multe variante disponibile, de la model simplu până la diferite decupaje in lemn sub formă de trandafir.
  • Șervețel decorativ, model la alegere în fucție de preferințe, stare de spirit, anotimp etc. Noi am ales un rest de șervețel mai vechi, pe principiul nu aruncăm nimic, totul se refolosește la un moment dat. Dacă nu aveți un șervețel sau vreți un model nou vă invităm să aruncați un ochi pe site-ul nostru, avem peste 900 de modele disponibile.
  • Adeviz special pentru decoupage. Vă îndemnăm să folosiți materiale de calitate și profesionale, indiferent de producător, dacă acestea sunt special destinate decoupage-ului atunci sunt calitative și recomandate.
  • Un bucățică mică, mică de șmirghel fin. Dacă nu aveți la îndemână puteți folosi o pilă de unghii. Improvizăm însă nu facem rabat la calitate.
  • Un lac special pentru decoupage pentru a oferi lucrării ani buni de întrebuințare, posibilitatea de a lăsa moștenire sau amintiri din vremurile acestea tumultoase.
  • Vopsea acrilică albă pentru a pregăti semnul de carte înainte a fi aplicat șervețelul decorativ.
  • Un pic de patină pentru a da acel efect de învechire dorit. Pentru această lucrare am folosit pastă distress.
  • O pensulă sintetică.
DIY - semn de carte prin tehnica decoupage 2

Să începem.

Pasul 1
Luăm suportul, îl analizăm, dacă are mici imperfecțiuni le acoperim cu un chit, dacă este neted și fără imperfecțiuni vizibile începem să aplicăm vopseaua acrilică cu un penson/pensulă sau cu un burete.

Aplicarea vopselei se efectuează în strat subțire însă suficient pentru a acoperi suprafața pentru decorat. Dacă alegeți un șervețel cu fond alb atunci recomand 2 straturi de vopsea aplicate la un interval de timp care să asigure uscarea primului strat de vopsea înainte de aplicarea celui de-al doilea.
Aplicăm aceeasi tehnică pentru ambele fețe ale suportului decorat.

DIY - semn de carte prin tehnica decoupage 3

Tips: putem utiliza un uscător de păr pentru a grăbi uscarea.

Pasul 2
Smirgheluim un pic suprafața vopsită pentru a uniformizare și pentru a elimina eventualele denivelări rezultate în urma aplicării vopselei.

Pasul 3
Pregătim șervețelul cu care va fi decorat semnul de carte prin alegerea bucății care va fi aplicată pe suport.
După ce am potrivit șervețelul și am ales bucățica dorită, ne asigurăm că îndepărtăm cele 2 straturi de șervețel și păstrăm doar ultimul strat pentru a fi lipit pe suport.

DIY - semn de carte prin tehnica decoupage 4

Tips: alege un șervețel cu 3 straturi, astfel stratul ultim, cel imprimat va fi atât de subțire și fin încât atunci când va fi lipit nu va fi vizibil și nici inestetic.

Pasul 4
Aplicăm un strat subțire de adeviz pentru decoupage apoi aplicăm șervețelul ales (ultimul strat). Aveți grijă să întindeți șervețelul cu miscări fine ale pensulei din mijloc spre exterior, fără a insista prea mult.

Pasul 5
Aplicăm un strat protector de lac pe bază de apă. După uscarea lacului mai aplicăm un strat.

Pasul 6
Cu o pensulă mai subțire sau cu degetul aplicăm puțina patină pentru a oferi aspectul învechit.

DIY - semn de carte prin tehnica decoupage 7

Tips: dacă ai aplicat prea multă patina poți să ștergi repede cu un șervețel umed, important este ca patina să fie aplicată peste stratul de lac uscat.

Pasul 7
Aplicăm un ultim strat de lac pentru protecție.

Spor și inspirație! 

Cu drag,
Cristina

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.